
Week van de Trage Schildklier
Onze missie
Nederland kent naar schatting 500.000 – 800.000 mensen met een trage schildklier. Ondanks het slikken van schildkliermedicatie en goede bloedwaarden houden zij last van klachten zoals vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtsproblemen, moeite met geheugen en concentratie, libidoverlies en sombere gevoelens. Deze klachten worden nog te vaak afgedaan als “restklachten”, die er nu eenmaal bij horen.
Daar zijn wij het niet mee eens. Klachten van een trage schildklier kunnen namelijk flink verminderen en soms zelfs verdwijnen door een goede behandeling. En die goede behandeling start met de juiste diagnose.
In ongeveer 90% van de gevallen wordt een trage schildklier veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte die schildklierontstekingen veroorzaakt. Hierdoor raakt de schildklier beschadigd en kan het na verloop van tijd niet meer voldoende schildklierhormoon aanmaken. Schildkliermedicatie vult dit tekort aan, maar toch blijven veel mensen met zogenoemde ‘restklachten’ zitten.
Dit komt omdat er vaak meer aan de hand is naast een tekort aan schildklierhormoon. Denk hierbij een een chronisch overactief immuunsysteem (laaggradige ontsteking), wat door voedings- en leefstijltriggers veroorzaakt kan worden. Daarnaast is er regelmatig sprake van een verstoorde bloedsuikerregulatie (door bijvoorbeeld insulineresistentie) en/of voedingstekorten (o.a. vitamine B12, vitamine D, ijzer).
Schildkliermedicatie heeft een beperkte invloed op de werking van het immuunsysteem en op de bloedsuikerregulatie. Vaak zijn er aanvullende maatregelen nodig op het gebied van mindset, leefstijl, voeding en supplementen om restklachten te verminderen of te laten verdwijnen.
Een goede behandeling begint bij een goede diagnose. De diagnostiek schiet vaak tekort. Meestal wordt er niet gekeken naar chronische laaggradige ontsteking en insulineresistentie. Ook wordt er niet altijd gekeken naar eventuele voedingstekorten.
“Het is onze missie om bij te dragen aan betere diagnostiek en behandeling van restklachten bij een trage schildklier, waarbij ook naar mindset, voedings- en leefstijlfactoren gekeken wordt.”
Daarom organiseren we jaarlijks de ‘Week van de Trage Schildklier’ en in 2021 een grootschalig onderzoek naar restklachten bij een trage schildklier.
Vera Kamphorst
Happy Hashimoto
“ Als schildklierpatiënt weet ik hoe het voelt om te horen dat je bloedwaarden goed zijn en dat je moet leren leven met de restklachten van een trage schildklier. Ook heb ik zelf ervaren hoe weinig begrip er voor de uitdagingen van een schildklierpatiënt is. Zowel vanuit de omgeving van de patiënt als ook vanuit de werkgevers. En dat is vaak geen onwil, maar domweg een gebrek aan goede informatie. En daar wil ik verandering in brengen.
Het is mijn missie om al deze kennis (die er wel degelijk is) op begrijpelijke manier te delen met zowel de schildklierpatiënten als ook hun omgeving, zodat veel verdriet bespaard kan worden.”
Ruud Rotteveel
Revolutionair Gezond
“Het is mijn missie om meer bewustzijn te creëren over de rol van voeding en leefstijl bij auto-immuunziekten zoals Hashimoto (trage schildklier).”