Grootschalig onderzoek

naar restklachten trage schildklier

Nederland kent naar schatting 500.000 – 800.000 mensen met een trage schildklier. Ondanks het slikken van schildkliermedicatie en goede bloedwaarden houden veel mensen last van klachten zoals vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtsproblemen, geheugen- en concentratieproblemen, libidoverlies en sombere gevoelens. Vaak worden deze klachten afgedaan als ‘restklachten’ die erbij horen.

Er is nog weinig bekend over de oorzaak van deze restklachten en momenteel is er geen effectieve medische behandeling beschikbaar. Daarentegen merken wij, Vera Kamphorst en Ruud Rotteveel, in de praktijk dat bij veel mensen restklachten verminderen door aanpassingen in de voeding en leefstijl.

Graag wilden wij onderzoek doen om het volgende in kaart te brengen:

  • De meest voorkomende restklachten.
  • Hoeveel keer men in 2020 een consult heeft gehad met een reguliere of ‘alternatieve/complementaire’ gezondheidswerker.
  • Mogelijke oorzaken van restklachten.
  • Effectieve voedingsmaatregelen.
  • Effectieve leefstijlmaatregelen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Bovenstaande inzichten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een effectief behandelplan voor restklachten bij een trage schildklier. Daarnaast kan het mogelijk bijdragen aan een betere vergoeding van bepaalde therapieën door zorgverzekeraars. 

Dit onderzoek hebben wij middels een anonieme enquête bij een grotere groep schildklierpatiënten uitgevoerd. Deze enquête hebben wij begin 2021 op onze website www.trageschildklier.com geplaatst.

In totaal hebben 1814 mensen de gehele vragenlijst beantwoord. Graag delen wij een samenvatting van de uitkomsten met je. De samenvatting in PDF kun je hieronder downloaden. 

Laten we samen een revolutie veroorzaken

KLEINE LETTERTJES

Disclaimer
Privacyverklaring

GEORGANISEERD DOOR: